New project, and new yarns in shop!

Assalamualaikum..

A very quick update for today :)

What is my latest completed project?

Hihihi.. I knitted a dress and crocheted a hat and booties for my daughter. Alhamdulillah, it fits her very nicely. Using only one ball of Alize Sekerim Batik 3067, I am definitely going to make another set later.

What is my work in progress at the moment?

This is going to be a vest soon. Really, I am so excited to see the result. This yarn is really nice to work with using Alize Sekerim Junior. Definitely going to buy again soon!

What is my new yarn collections?

Alhamdulillah.. finally this baby Nako Hosgeldin is now in my collection. Still thinking what will I do with this. Blanket?  A baby set? Sweater? Cardigan? hmmm..

What is new in our shop?

Alhamdulillah.. Baby Nako Lollipop is now available to purchase@http://www.daknit.com/index.php?main_page=index&cPath=4  Any questions, inquiries, hesitations, etc.. please do not hesitate to contact us via Message Button or email us at sindarery@gmail.com

May Allah swt bless us all.
Have a great day everyone!

New yarns and new colours in stock! – Also.. Coming Soon :)

Coming soon…

Contact us at sindarery@gmail.com or at www.facebook.com/daknit PAGE for more information, details and assistance. Thank you :)

A happy day – thank you Allah :)

Assalamualaikum everyone..

Alhamdulillah.. another chance again given by Allah to be able to write down after been away for so long… actually I’m still trying my best to update this blog as frequently as I can, but just I have no chance to share what I’ve been doing lately with my needles and hooks coz since I delivered, again, my “empty space” now had been filling with caring my little baby, alhamdulillah.. that needs more attention than others :) And second problem is, I have to share laptop with my husband since mine had broken down last year :(

But still, now and then, I did keep in touch with my page at www.facebook.com/daknit for updates and news of our latest activities. The problem about me, I can only give my focus at one thing at a time. thats how, my blog stay dusty :P

Ok.. so here is my latest project, not denying that i’ve been working on it very slow….

A Bebe Dress using Alize yarn :D nice colour isn’t it?

These took me about one week++ to just reach the bodice part :( oh ya… I am knitting very very slow.. but I have two reasons why? :)

1. My fingers are hurting .. reason? dunno why…

2. The strand is very thin..

But insyaAllah.. hopefully, I can complete it around 1-2 more weeks (not months!) We will see how ;)

Alright, as mentioned above (title) .. what made me happy today is I received a very very beautiful gift from a good friend of mine, from Penang :)

Yes yes yes.. I am sure right now your eyes are big, with mouth a bit opened and saying.. wahhh.. cantik! hehehe…

Yup, I am the same too fortunately :P Words can’t describe my feelings right now. But i am totally in love with this sweater. A 1 year old baby sweater, pink colour actually.. (right?) Thank you Daphne.. I will make sure that I will knit one for your baby too :) InsyaAllah.. as beautiful as I can knit…. :)

And.. one more thing that is also cheered up my day is….

YARNNNSSS!!! Can never get enough right? Who is with me? :D DD agreee?? hehehe.. Few projects in mind will be  ?n my to-do-list!

Ay Allah.. lately, my back is killing me aduhhh.. seems I need to stop writing for now.. but will try to get back again with new interesting syok sendiri story to share :)

Don’t forget to visit us at www.daknit.com for lots of beautiful yarns and knitting/crochet tools. We are going to keep more stocks in store soon insyaAllah. Please do give your support ya.. and thank you so much to all of you who always hopped by to daknit@aheys.co. May Allah swt bless us all.

Till we meet again <3

Mama's Little Girl's Dress and Hat =)

Here is the model for mama’s dress and hat :)

Tutorial Mengait Topi: Ruffle Hat (Knitting Version)

Assalamualaikum semua :) selamat datang ke da’knit! hari ni.. memandangkan saya free sangat-sangat, alhamdulillah… dengan FREE yang ada hari ni, saya terfikir untuk membuat tutorial mengait topi baby ruffle version

Pattern asal boleh didapati di Bernat.Com (Search : Ruffle Hat (to knit)) – perlu register dahulu untuk download di website ini.

AMARAN: ANDA PERLU MAHIR KESEMUA 4 ASAS MENGAIT JARUM DUA UNTUK MEMBUAT PATTERN NI.

SKILL: EASY

Ok.. Untuk mengait pattern ni, material yang saya gunakan ialah:

Benang Viscose Premium – sangat lembut dan sejuk. Sesuai untuk dipakai oleh baby, Jarum knitting saiz 4.00mm, Pattern dari Bernat.Com

Mengikut pattern yang tertulis, Gauge bagi pattern ini ialah 23 sts dan 30 rows = 4 inci (10cm) untuk stockinette stitch. Belajar buat stockinette stitch di sini

Permulaan, asas yang perlu anda tahu untuk mengait topi ini ialah:

1. Cast on LONG TAIL CAST ON

2. KNIT

3. PURL

4. BIND OFF

5. MAKE ONE – increase stitch

6. JAHIT TEPI/SEW SEAM menggunakan crochet hook saiz 3.00mm.

ARAHAN PATTERN:

Cast On 9 sts (membuat tapak kaitan sebanyak 9 sts menggunakan LONG TAIL CAST ON seperti gambar di bawah)

Kemudian, baris pertama bermula. Iaitu:

Row 1/Baris 1: (RS- Right Side) (K1,yfwd) 8 times, K1. 17 sts [ Dibaris pertama ini, kita akan membuat (Knit, kemudian letakkan working yarn (iaitu tali benang bersambung pada benang ke hadapan)] ULANG langkah di dalam kurungan ini sebanyak 8 kali, sehingga tiba di stitch yang terkahir kita kait K1 (knit 1 kali). Jumlah keseluruhan stitches ialah 17 sts.

Pada baris seterusnya iaitu, baris ke-2, arahan adalah seperti:

Row 2 and alt (alternate row)/Baris 2 dan setiap baris yang sama (iaitu seperti, 2,4,6,8..) – WS wrong side: PURL (Purl hingga akhir baris) NOTE: Pada baris ini, anda akan mengait kesemua stitches seperti biasa. Kait PURL setiap lubang yang ada juga. Lubang yang terhasil adalah akibat daripada YARN FORWARD tadi.

Kemudian, setelah habis baris ini dikait, anda akan dapati terhasil lubang dan jumlah stitches masih 17 stitches.

Setelah itu, pada baris seterusnya ialah:

ROW 3: K1 (yfwd, K2) 8 times, 25 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 2) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 4,6,8: PURL – setiap baris genap, kait PURL.

ROW 5: K1 (yfwd, K3) 8 times, 33 stitches as total -  Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 3) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 7: K1 (yfwd, K4) 8 times, 41 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 4) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 9: K1 (yfwd, K5) 8 times, 49 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 5) ulang langkah ini 8 kali.

Arahan seterusnya ialah:

Cont (continue) in same manner, inc (increase) 8 stitches on next and every following alt (alternate) row to 89 (97-97-105) sts.

NOTE: Disini, arahan bermaksud, apabila kita telah increase sebanyak 8 stitches sehingga baris ke 9 tadi, anda perlu teruskan INCREASE dalam keadaan yang sama sehingga mencapai stitches yang anda inginkan iaitu sama ada 89 (97-97-105) sts. PERHATIKAN NOMBOR YANG BER-BOLD UNGU.  Setiap increase yang berlaku disini bertambah sebanyak 1 nombor, iaitu bermula dari K1, kemudian K2, K3, K4 dan akhir baris 9 ialah K5. Teruskan baris GANJIL dengan manambahkan 1 stitches pada K tadi, iaitu, pada baris 11,13,15 dan seterusnya, tambah 1 stitches pada bahagian dalam kurungan seperti K1 (yfwd, Kn+1 di mana n adalah nombor) dan ulang langkah ini sehingga habis baris, manakala bagi setiap baris GENAP dikait PURL. Maka hasil yang akan anda dapat adalah seperti gambar di bawah:

Arahan seterusnya:

Cont. (continue) in stocking st  even until work from marked row measures 3 inc or 7.5cm ( setelah habis baris PURL, teruskan mengait dan TIDAK PERLU INCREASE LAGI dalam bentuk stockinette stitch pattern iaitu Knit 1 baris, Purl 1 baris dan ulang sehingga panjang yang dikehendaki) seperti gambar di bawah:

Setelah selesai mengait bahagian BODY PART.. untuk bahagian BRIM arahan seterusnya ialah:

Ruffle: RS – Right Side : *K1, M1* Repeat from * until last stitches, K1, Maksudnya, pada baris seterusnya di bahagian RIGHT SIDE untuk membuat ruffle, *Knit 1, Make 1* ulang langkah dari * ke * sehingga tiba di stitch yang terakhir, Knit 1. Untuk Make One, lihat TUTORIAL MAKE ONE ini.

Kemudian, arahan seterusnya:

Knit 6 rows in garter stitch. Iaitu, kait 6 baris seterusnya dengan kaitan KNIT sahaja. Knit 1 baris dan Knit lagi 1 baris menghasilkan GARTER STITCH PATTERN. Setelah habis kait 6 baris, BIND OFF dan tinggalkan sedikit tali benang untuk menutup kaitan.

Gunakan Crochet HOOK untuk menutup kedua belah bahagian seperti gambar di bawah.

Setelah siap di jahit menggunakan crochet hook, maka hasil yang akan anda dapati adalah seperti gambar di bawah :)

TADA! Tambahkan bunga lagi untuk menampakkan seri topi yang cute! Yang ni saiznya ialah lebih kurang untuk 0-3 bulan baby. Anda boleh tambahkan lagi INCREASE untuk mendapatkan saiz yang lebih besar.

Selamat mencuba!

Tutorial disediakan oleh Da’Knit, lawati kami di www.facebook.com/daknit untuk update terkini! Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di sindarery@gmail.com ataupun PM saya di Da’Knit FB PAGE. Terima kasih.

May Allah swt bless us all.

Flower Butterfly Knitted Ruffle Hat :D

Alhamdulillah.. akhirnya siap juga topi ruffle hat ni.. menggunakan benang magic baby dan button yang cute mute boeh di dapati di www.daknit.com :)

Saya menggunakan jarum bersaiz 4mm ketika mengait topi ni. Mengambil masa lebih kurang seminggu lebih siap sebab banyak sangat kerja kat sekolah :( sampai tak ada masa nak mengait huhu.. bawa ja p sekolah hari hari tapi kaitnya huhu.. no time lah!

This ruffle hat made for 1-4 years old girl. The pastel colour is very sweet isn’it? I was thinking to pair it up with booties, well lets see if i’m going to make one but really can’t promise myself too. Lots of things need to handle everyday.. that somehow it reminds me my old free time before :( oh.. miss it!

Percubaan mengait crocodile stitch :)

Thank you for hopping  by! :)

May Allah swt bless us all.

Cute buttons@daknit.com :D

Jum lihat www.daknit.com untuk produk2 terbaru :)
Lawati kami secara online ataupun offline di Wisma Muis, Ground Floor, Block B.

PM us @ FB or Email us at sindarery@gmail.com for further details of our products

Thank you :)

may Allah swt bless us all.

Flower hat for a cute baby girl :)

Ini adalah projek yang dibuat ketika barang kait dan WIP semua tertinggal di kedai :( nasib simpan hook kat dalam handbag. Rasa pelik kalau tak dapat mengait sehari..

Tada.. alhamdulillah.. projek setengah hari dah siap! Yang ni khas untuk baby girl 0-6 bulan :) Saya open for SALE. Jika berminat sila email saya di sindarery@gmail.com. Hanya satu dalam sejuta xD hihhi…

Bookmarks and more will come soon for my swap Partner pn. Fizan Sewaddict. InsyaAllah, hopefully will be able to finish it asap. Dah malu dah buat puan Fizan tertunggu lama sangat :(

May Allah swt bless us all.

Thanks for hopping by! and do visit our online store @ www.daknit.com for yarns and more tools :D

The 2 ColoR .. Hat and BooTies :)

Yay.. alhamdulillah.. my first set is done! :) This is my first time completing a set of crocheted booties along with a hat. I really hope she will love these and will fit her cute baby. Using Magic Baby Yarn gives the result of different colour for the booties. huhhu…

Use different colour for the buttons to match with the booties. Does it look weird? My mom said its cute xD Going to make the next set, knitting hat and booties.